Monday, 25 June 2012

:: ayat sentap ::

hot fm am crew membicarakan mengenai ayat sentap.
apakah ayat sentap korg?
urm..
disebabkan ati sy ni telah di well trained menjd agak kental, so x la byk sgt ayat yg blh menyentapkan sy.
tp sejak akhir2 ni ade jugak la beberapa ayat sentap yg ditanya, dikata, kepada sy..
antaranya :

ayat 1 : "ble ko nk balik umah ni?? bkn cti ke?? "

ok... memg tgh cti pun.. n exam da lame da pon hbsnye.. tp sy masih ade praktikal.. X BLH BALIK CUTI.. LG 2 ARI NK RAYE BARU BOLEH CUTI... lgpn setiap ari sabtu dlm praktikal ni ade kelas sign language. so hjg mgu pon x dpt balik.. -__-"

ayat 2 : "eh, ko bkn da final year ke?? nk grad da kan??"

rumate sy si ikin ngan aimi la yg final year!!! sy masih ade setahun kat UM ni... :( tahun depan grad nye... da la rumate da x de. kene cri rumate baru, tny pasal grad pulak... aish!

ayat 3 : "ala... die ade boyfren.. KAU ADE??"

haha! ayat ni diucapkan oleh salah sorg kawan sy.. kelaka pon ade ble teringt die cakap cam 2 kat sy.. huhu.. yela.. sy tau.. sy x de bf.. byg bf pon x de... tp x pe la.. ade sy kisah ade bf ke x?? bkn sy nk kawen lg pon.. relax la~ muda masih panjang.. baru umo 23.. heee.... ^__^ enjoy hbs2an remaja, bg duit kat mak bapak dulu baru pk nk kawen. lgpn, mak sy da pesan, KORG NK KAWEN, GUNE DUIT SENDIRI. MAK X NK TANGGUNG. huuuuuu........ tercabar rasenye.. ble kire2 kos nk kawen 2, 5000 mane cukup. plg kurg pon 10,000. 2 pon knduri kecik je dpt.. tp cukup la kan.. besederhana sudah~ :)

tp masalahnye.. kdg2 jeles jugak tgk org ade bf.. grrr~ ntah pape ntah.


okeh.
esok praktikal hari ke 2.
perlu sambung wt keje.

hati. perlu. lebih. kental.

salam.

a.r.'s :)

Sunday, 24 June 2012

:: semoga berjumpa lagi ::

semoga berjumpa lagi.. lagi.. dan lagi..
hukhuk..
hanya 2 je yg terlintas kat fikiran skrg..
ble teringatkan adik2 sy yg masing2 da membawa hala tuju masing2..
meneruskan perjuangan hidup yg xkn pernah selesai..
hurm..
sedih!
tp x pe la kan.. xkn nk halang korg plak kan.. hidup perlu diteruskan.. :)

so, akak ade sedikit pesanan ringkas utk setiap adik2 akak yg baik2 ni..
akak susun dr sape plg awal balik la ye! :P

my dear lil sis, nurin farhanah..

sila beli henfon baru! haha..
susah org nk kontek tanpa fon kamu 2..
jgn slalu moody sgt..
nurin ade wajah yg sgt manis.
so bykkn senyum k! 
:)
klu akak ade singgung perasaan nurin, akak mintak maaf..
akak tau, nurin ni nampak je kental tp ati sensitip jugak~ hehe..

my dear lil sis, hidayah latif..

klu kite x dapat same kolej nt, jgn lupa tego2 akak klu terserempak kat kps ke, lib ke..
akak sentiasa nk tahu pasal skandel2 dayah ni.. haha!
sbb ske tgk dayah cite dgn muke yg excited 2.. comel sgt n nampak hepi gle. hehe..
gud luck!
jgn slalu kecik ati sgt..
think + ok..
n down simply lower u'r self esteem. 2 plg penting.
kite akan jumpe lg lah!

my dear lil sis, aimi nadhiah..

jage patrick lek lok!
insyaallah akak nk bg patrick akak jht sndiri jugak kat aimi..
(x janji la.. klu akak ade byk mase.. hehe)
jage diri baik2 kat johor 2..
bawak balik pakwe johor lah satu!
hehe.. gurau je..
slalu2 tgk fon tau!
nt x dpt kontek aimi cm aimi 2 duk planet lg jauh dr pluto je.. huhu
nk suh onl9, lg la x kan... huh!

my dear lil sis, shekeen aminuddin..

akak nk g 5th slalu!!
nt dtg umah akak mase pose ek.. kite masak same2, buke pose same..
xpon, kite buka same2 kat lua ek..
akak tau ikin akan onl9 n cek fon slalu.. hehe..
so x de la risau lost contact ngn ikin.. :)
pasal result 2 jgn risau sgt..
ade rezeki, ade la k!
setiap yg berlaku pasti ade hikmahnye. :)
take care.. (xpe.. abg palap byk kat 5th 2 blh tlg jagekan.. hehe.. mrh plak si dia 2 nt.. :P)

my dear lil sis, anisah manan..

akak risau ngn anis ni..
berani sgt kdg2..
tp truskanla ape yg anis wt 2..
akak tetap sokong..
all the best dlm ape jua yg anis lakukan..
jgn tido byk sgt.. wee~ :P
gurau je.. jgn marah..



okeh da hbs.
lastly, ucapan umum untuk sume org.

nt insyaallah ble korg dtg nk amik jubah grad, ari grad, jgn lupe btau akak. kite g mkn same2, lepak same2. slalu2 la online... wifi um je blh menghubungkan akak ngn korg. hee.. ikin ngn nurin, akak akan sentiasa follow blog korg. so, plis kasi update k.. all the best untuk semua perkara yang akan korg lakukan dalam perjuangan hidup kite k! jgn slalu mudah mengalah. klu nk kawen, kenalkan kat akak sape laki2 yg bertuah 2.. akak mintak maaf klu akak ade wt salah.. halalkan makan minum akak jugak ek.. kite da la byk share brg same2.. ape korg punye, automatik akak punye gak.. huhu.. thanks sbb sudi dgr sume cte ari2 akak, cte best, cte seram, cte sedih, cte jiwang.. sampai korg kate akak punye cte da boleh wt novel! huhu.. pas ni da x tau nk ngadu kat sape da.. sob sob sob.. :( akak syg korg.. sgt syg korg sume. sgt terasa kehilangan korg.. mcm clash dgn pakwe tau! nt akak kne cri rumate baru.. belum tentu die macam korg jugak... doakan kejayaan akak berjaya jugak eh.. jauh lg pengembaraan mencari ilmu akak ni.. jauh.. sgt jauh!! semoga kita berjumpa lagi.. miss all of u.

simpan memori kite kemas kemas. jgn lepas!

salam.

a.r.'s :)

Saturday, 23 June 2012

:: miss rainy ::

rainy days.
rain drops.
hujan.
mutiara.

rindu akan bunyinya yang menghentam zink rumah
rindu akan baunya yang fresh ble disapa rerumput di belakang bilik
rindu akan rasanya bila sy lencun diselimutinya

da lame x rasa hujan..
td g shah alam. hujan lebat gle kat sane..
tp ble sampai je KL, kering!!
rase kesian plak kat tasik varsiti 2..
kering kontang berpasir je...
dulu2 petang2 org main kayak, lepak2 beriadah..
tp skrg ni air tasik 2 da kontang sbb KL panas sgt.. 


rindu hujan. S.A.N.G.A.T. 


p/s : bkn kumpulan hujan atau noh hujan ye. die laki org. :P  


salam.


a.r.'s :)

Friday, 22 June 2012

:: hari sedih ::

hurm..
hari ni merupakan hari sedih.

sedih 1 : sbb masalah result yg dihadapi si ikin.
sedih 2 : x jd g klcc sbb da x de mood.
sedih 3 : post si nurin yg sgt menyayat hati..
sedih 4 : da angkut barang g umah sewa.. x lame lg da tglkn 4th college setelah 3 tahun sy menetap kat cni.
sedih 5 : si dayah da balik! insyaallah nt akn jumpe lg..
sedih 6 : masalah praktikal ada tiada yg wt sy skt ati, geram dan sedih sgt!

pesanan ringkas yang ikhlas untuk seorang sahabat, ada tiada n shekeen aminuddin..

tabahkan ati anda ye..
setiap perkara yg terjadi itu pasti ada hikmahnya..
setiap masalah yg hadir itu pasti ada penyelesaiannya..
setiap kekangan yg dihadapi itu pasti akan jd pengalaman berharga yg akan mematangkan kita untuk menempuhi dugaan yg lebih mencabar di masa mendatang.

ya allah,
permudahkanlah permasalahan yang dihadapi sahabatku ini.


senyumlah sahabat! 
kerana senyuman itu penawar setiap kedukaan. 
:)

salam,
a.r.'s :)

:: kl kita ::

masa bersama mereka semakin suntuk.
argh~
ati semakin sebak.
da la macam2 kerenah pulak yg bdk2 ni timbulkan.
wt vote sape kawen dulu la.. (dan of coz la sy yg plg lambat wlupun sy plg tua kan.. sbb blaja pun blum hbs lg.. hukhuk..)
bergambar, x yah cakap la..
ari2 ade je mase diluangkan utk bergambar.
mkn bertimbun memori sy bersama mereka dirakam.

inilah antaranya. masih byk lg sebenarnya.
semalam je sebanyak 212 keping gambar di shoot sebenarnya.
tp delete yg x cantik,
tinggal la 177 keping gambar je..
hanya mampu mengedit 34 selected pic yg sy rase ske je..
nk edit sume, x tdo mlm la jawabnye!!
tp seb bek kamera nikon D40 kawan sy byk membantu..
ngeh2. sanggup ni jemput kamera kat shah alam semata2 nk amik gambar malam kat dataran merdeka..
ingatkan x ramai sgt org kat c2.
rupenye ramai gle yg lepak kat c2!!
tp ramai yg bawak kamera la~
cantik.
memg sgt cantik.







sygnye nurin da balik.

salam.

kl. memories. kita 

with love,

a.r.'s :)

Wednesday, 20 June 2012

:: x de keje carilah keje ::

walaupun si bdk kecik 2 x hbs exam lg..
walaupun si pencinta patrick 2 x siap thesis dia lg..
walaupun si paan 2 x packing brg nk balik esk lg..
tp..
kami masih sempat menganggap bahawa kami sume ni memg x de keje dan dgn sengaja mencari keje yg nk kate x berfaedah, berfaedah la jugak sebenarnye..

dan inilah hasilnya..

tau la korg da nk grad.. x yah la renung DTC 2 beriye2.. 

plg ske gambar ni!








nt mesti rindu korg.

assalam.

a.r.'s :)

:: mama ::

"tgk cni"
lalu mereka si genit memaling ke arah kami.
"kite ade mama baru.. " 
senyum ke arah mereka.. dalam ati berkata, "owh.. mama." 
"mama.. nk salam.."
menghulurkan tgn. 
"nama saya akim"
ala.. comeynye... :) 
terus duduk bersila di lantai. 
"mama, kat rumah sy kan ade ayam.." "ade ayam???" (erk.. bdk ni duk mane? kat kl ade ayam ke?? -__-)
tbe2 sorg lg dtg. duduk. betul2 di hadapan sy. 
"rumah sy pun ade ayam jugak."
ahhh... sudah la... sume rumah ade ayam da ni.. haha!!
dan bla bla bla.. (x faham sgt ape yg dorg ni cakap. mulut macam bertih jagung. cakap laju kalah F1!!!!)

 

"ok.. mama nk balik da.. ari isnin nt mama datang lg k.. meh slm mama"
dengan perlahan tangan ditarik ke belakang.
"ala.. x nk slm mama ke??"
muka da masam mencuka.
"ok.. x pe la.. bye.."
terus menangis!!!

senyum. senyum. dan terus senyum..
kami bergerak dr rumah 1 hingga 5, taska TNB, Bangsar KL. 
penyelia ok la..
dr layanan yg diberikan hari ni, nampak macam baik je..
pekerja2 pon baik..
cme bese la kan ble ade org baru dtg menyibuk..
ade jugak la yg rase terancam dengan kehadiran kite ni.. 

yang penting, bermula ari isnin ni sy da jd mama!
da dpt anak angkat!
umur 0-4 tahun.. 
comey kan.. :)

insyaallah mama akan jage korg baik2 eh.. 

p/s : ni mungkin salah satu sbb kenape aku rase macam aku x perlu berumah tga awal. blum kawen pun da ade anak angkat ramai!! 

assalamualaikum

a.r.'s :)


Monday, 18 June 2012

:: ilmu ::

taklimat praktikum
tarikh : 18 jun 2012
jam : 9.00 pagi
tempat : Dewan Arif, Fakulti Pendidikan Universiti Malaya.

"awk belajar pendidikan awal kanak2 ni sebenarnya apa tujuannya?? awk nk jd cikgu mengajar anak2  orang ke atau awak nk apply ilmu yg awk ade 2 utk anak awk sndiri??"

tbe2 soalan ini diajukan kepada kami. terdiam sebentar sy pabila soalan ini ditanya.
hurm..
sebenarnya dulu2 masa isi borang upu, pendidikan awal kanak-kanak (PAKK) ni pilihan ke 3 je.. sy lg minat geografi. drpd pilihan 1,2,4,5 hinggalah ke 6, sy letak pilihan geografi kat pelbagai universiti.
pas isi borang UPU, wt ujian medsi, pas2 UM panggil interview.
masih segar lagi di ingatan ni sesi interview yg dijalankan. sekejap sgt! rasenye dalam 5 minit je kot.. interviewer 2 dr khadijah rohani (lecturer yg plg sy ske n syg sbb die sgt best dan sgt baik!!). mase interview 2, cam bese la kan, die tanye pasal aktiviti kokurikulum kat skolah dulu dan sememangnya sy memg aktif mase kat skolah dulu. hehe.. (perasan aktif.. :P) then, die suh nyanyi lagu alphabet. sy pon nyanyi la kan.. tp.... sampai je huruf vwxyz, susunan alphabet 2 da x betul! hahaha!! cam ni ke nk jd cikgu tadika susunan huruf pon x betul.. huhu.. pas2, sy balik dengan perasaan, x dapat kot UM ni.. sbb nyanyi lagu ABC pon x betul.. :P
tp, pelik bin ajaib!
tbe2 suatu hari, surat berenvelope cop universiti malaya sampai ke rumah.
bukak.
surat tawaran!
hahahaha.. rase nk ketawa guling2 je.. sape ckp nk dpt UM susah?? sy nyanyi lagu ABC salah pon blh dpt UM tau! haha.. (tp dalam ati je la ckp cam 2..).

TP DA DAPAT REZEKI KAT UM, KOS PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK. SO, TERIMA JE LA WALAUPUN ATI KECEWA SBB X DPT KOS GEOGRAFI!! -__-""

tp, ble da masuk dalam kos ni,
rase cinta itu terpupuk dengan sendirinya..
nak2 mase g wt assignment kan..
layan bdk2 kecik, lihat keletah dorg yg xkn pernah wt sy kering gusi.. :)
sgt seronok!
ok.. mungkin skrg sy masih x punya anak sndiri so hanya mampu mengaplikasikan ilmu yg ade pd anak org.
tp dalam hati,

SY BELAJAR BERSUNGGUH-SUNGGUH SEBAB SY NK DIDIK ANAK-ANAK SY DAN SUAMI
DI MASA AKAN DATANG NANTI.. :)

kihkihkih. poyos je letak suami 2.. haha..

sy nk anak sy berkembang dlm cara didikan yg betul.
sy nk anak sy mendapat tumbesaran yg paling baik.
sy nk anak sy membesar dengan sekata dalam semua domain perkembangannya.

(anak ke? mm.. anak2 lah! hehe..)


ibu yg baik. cikgu yg baik.
semoga dipermudahkan.
insyaallah~

a.r.'s :)

Sunday, 17 June 2012

:: suatu masa ::

dalam kete.
drive sorg.
kete byk.
concentrate on driving meningkat.
pasang radio.
tp lagu ape die play n ape dj membebel pon sy da x dgr.
punye tinggi tahap kefokusan 2. huhu

da masuk kl.
fuh!!
kete yg belambak2 kat highway karak 2 hilang.
tahap fokus kembali kepada normal.
tbe2 ade request lagu m nasir ft siti nurhaliza.
start lagu 2 dgn siti.
wow! bestnye!
masuk plak dgn m nasir.. lg bertambah power!!
okeh lagu ni da di replay byk kali ari ni.. :)

SUATU MASA

Bagaimanakan ku mula
dan apakah kata-kata
yang indah untuk diabadikan
tiap wajah berkisah
tiap madah bererti
manakah ilhamku

cahaya di matamu
senyum di bibirmu
mengukir seribu tanda pertanyaan
mungkinkah kau jua
dalam kerinduan
di saat begini aku merindukah..

berhelai-helai surat
terbiar di depanku
tak dapat ku utuskan
ku ramas semua
dan ku buangkan
jauh dari pandangan

lalu aku kesal
ku kumpul semula
tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
andai engkau tahu di dalam hatiku
mungkinkan kau sahut jeritan batinku

dengarkanlah panggilanku
dengarkanlah lagu untukmu
angin lalu kau sampaikan
rasa rindu yang membara kepadanya

warna-warna cintaku
kian pudar bersama
malam yang gelap gelita
entahkan kau rasa
apa yang ku rasa
atau kau tak endah

tapi ku percaya semua telah tertulis
dan niat suciku takkan disiakan
dan di suatu masa
di hari yang indah
ku hulur tanganku
lalu kau terima.. :)




dua legend. sangat best.

assalamualaikum

a.r.'s :)

Saturday, 16 June 2012

:: tuhan tolong aku ::

assalamualaikum n slam sejahtera.. :)

sepertimana kabut jerebu menyelubungi pandangan ini, seperti itu juga hatiku turut dilanda jerebu..
ntah mengapa, hati ini mudah 'panas' dan sangat sensitif!

sepertimana jarak pandangan semakin kabur dek jerebu, seperti itu juga bayang wajahmu semakin pudar dalam linangan air mataku..

ya allah..

sy tau,
ati sy da x menentu..
fikiran ntah di mana melayangnya..
sy perlukanmu..
perlukan sokonganmu..



klulah kamu blh keluar dr fikiran sy semudah nota2 exam sy..
kenapelah kamu lekat di kotak fikiran sy..
sy rase klu ade org wt request kat sy x fikir kat awk selama 1 hari pon sy x mampu..

sy ingin kamu keluar..
tp, selagi kamu jd kawan sy di fb,
selagi sy punya no fon kamu,
selagi sy punye kawan yg same dgn kamu,
sy xkn mampu melupakan kamu..

jd.. mungkin suatu ari nt sy sndir akan berlalu pergi..
ble sy da penat dengan semua teka teki yg awk bg ni..

selalunya sy akan gembira dan tidak henti tersenyum selepas berjumpa dengan kamu tetapi tidak hari ni. mungkin sy senyum tp, ati sy rase sedih..

ya.saya akan pergi dr kamu bila sampai masenye nt.

p/s : selamat ari lahir wt kamu. semoga dipanjangkan umur dan semoga sy mempunyai kekuatan utk kita berjumpa lg. :)

a.r.'s :)