Sunday, 30 October 2011

:: kawan ::

assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua.. :)

boleh x kita hidup tanpa seorang kawan pon kat sisi kita?? Boleh x kita lari dari org yg nk kawan ngn kite?? Boleh ke kte x bercampur dengan sape2 pon kat dunia ni... Boleh ke kite kawan dengan anak patung yang diberi oleh mak kite yg da jd mcm bantal busuk je gayenye je???

sape yg blh wt cam 2, rasenye org 2 layak masuk rumah bahagia kot.. huhu.. ade ke manusia yg normal yg x de kawan langsung kat atas dunia ni kan??


so, hari ni sy nk berkongsi la sedikit pesanan imam Al-Ghazali tentang kawan yang baik dan kawan yang TIDAK baik.

1. pilih kawan yang berakal. jangan pilih kawan yang bodoh kerana akan menjadi musuh dan menyakitkan hati.

2. pilih kawan yang berakhlak. jangan pilih kawan yang jahat kerana akan diransang nafsu jahatnya itu.

3. pilih kawan yang soleh. jangan pilih kawan yang fasik kerana akan diajar kita kepada pekerjaan dosa dan maksiat.

4. pilih kawan yang bersederhana. jangan pilih kawan yang tamak kerana akan menjadi racun berbisa kepada sifat pemurah.

5. pilih kawan yang bercakap benar. jangan pilih kawan yang selalu bercakap bohong kerana akan memusnahkan jiwa.

kawan amat mempengaruhi perjalanan hidup kite kan??? maka, pemilihan kawan hendaklah bertepatan. jangan sebab kawan, kite pun hanyut ntah ke mane...

Daripada riwayat al-Tarmizi dan al-Hakim, Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud :

" seseorang insan adalah terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya.
maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat." 

friends.are.forever. 


p/s : sebagai panduan untuk diri sendiri jugak :)

a.r.'s :)

Friday, 28 October 2011

:: balik2 sama je.. 2x5 juga.. ::

salam and greetings to all.. :)

yeah!!!! i'm home!!!!! hikhik.. ^_^ greatful to be at home.. lastly~ stelah beberapa ari menetap di kota raya KL 2.. huhu.. padahal baru 19 hari kot x balik umah.. tp rase cam 2 tahun.. :P

rumah sy dr KL x de la jauh sgt.. x sampai 200 km pon.. klu org yg ade kenan siput drive kete pon x de la sampai 3 jam rasenye klu nk ke KL 2..



mane sy tgl???? hurm~ sy tgl di kota raya metropolitan RAUB, Pahang!!!!! hehe.. bandar plg cantik di dunia ni.. bg sy la.. haha.. sbb kat raub ade umah sy.. hehe.. :)

berikut adalah kadar tambang bas ke raub dari perhentian bas pekeliling (titiwangsa).. :

transnasional.. RM 10. 90. (da naik seposen.. =__= selama ni naik, 10.80 je rasenye..)
mara liner RM 9.60.
union RM 9. 20.
pahang lin siong RM 9.00
central (bas bkn ekspres) RM 9.90.

hatta, disebabkan tambang bas dr KL ke Raub x la mahal mane klu nk dibandingkan dengan org2 yg duk Kelantan, Terengganu dan negeri2 yang lain, sy pon slalu la balik ke rumah hjg2 mgu.. ye la kan, nk duk kat hostel 2 pon, nk wt ape... teman cik nyet je jd mak cik dewan makan die tiap2 petang.. (hehe.. bende yg plg sy ske.. stress free...)

rumate n kwn2 sy slalu je cakap.. wah.. best la ko.. umah dekat... x sampai 10 rgt pon nk balik.. (sbb sy slalu naik pahang lin siong.. kedekut ke??? x rasenye.. cme berjimat cermat.. hehe) tp dorg x terpk ke yg klu nk dibandingkan dengan kawan2 sy 2, kos tambang bas sy untuk 1 sem lg mahal dr dorg.. da blh beli tiket flight klu dihitung!!!!

tiket ke kelantan, ade la dalam 45 rgt kot.. ok, maksima harga 50 la klu dr hentian putra ke kelantan.. bdk2 kelantan, terengganu, jarang2 balik kerana tiket bas mereka ini dikatekan mahal.. dorg akan balik ble cti lame2 je.. contohnye, cti mid sem, dan cti sem.. pergi dan balik, dalam 4 kali perjalanan la... betul x???

50 x 4 = 200

itu adalah kos untuk mereka balik ke kampung halaman selama 1 sem pengajian.. tp sy?????

1 sem ade 14 minggu. msti balik, 2 mgu skali.. plg lame pon, 3 minggu.. tp jarang terjadi la sampai 3 mgu 2!

hitung purata sy akan balik ke rumah dalam 9 @ 10 kali dalam 1 sem..

makanya, klu 10 kali balik, 10 x 20, tidak ke same je 200 rgt???? huhu...

tp sy bersyukur sgt2 la sbb RM 200 tu untuk 10 kali hujung minggu berada di Raub, bkn macam rakan2 sy yg duk jauh... :)

I <3 raub

p/s : sy bg contoh kelantan dan terengganu sbb rakan2 sy sumenye berasal dr kelantan dan terengganu.. so, negeri tersebut je yg sy tau kadar hargenye.. hehe.

a.r's :)

Wednesday, 26 October 2011

:: oranges!!! ::

salam.n greetings to all.. :)

 this post is specially dedicated to orang2 yang pakai baju kurung kaler oren yg ditegur oleh mat rempit kolej kinabalu (kot.. men teke jer.. :P)  sebagai kumpulan boria.


sgt manis kenangan makan kfc tersebut. tp serius sy x puas tgkp gamba. nt kte kuar snap2 gamba lagi ek.. hehehe... :)

saya. sayang. korang. sume. <3

a.r's :)

:: 11.11 ::

salam n greetings 2 all.. :)

di kala malam telah melabuhkan tirainya, kami serumate pon sibuk la dengan siapkan esaimen, presentation, n study utk test masing2 (padahal layan fb lagi byk rasenye.. sy la.. rumate sy yg lain rajin.. :P rajin ke?? hehe..) yang perlu disettlekan dalam mgu ni..

jam menunjukkan pukul 11.11 malam. sy pon TERtgk jam yg menunjukkan 11.11 itu dan dengan girang dan muke berseri2nya berkata "kin!! 11.11!!! hehe.. jgn jeles...". "ala.. ikin 11.12.. :(" kate ikin, "kite 11.10.. :(( kene betul kan jam ni!!" kate aimi plak.

hahaha... sungguh!!! sgt lawak setiap kali kte wt cam 2..

tp... ade ape dengan 11.11 sampai kami sume berebut nk pandang jam yg menunjukkan waktu tersebut???


                                                      

inilah sebabnya!!!!

x tau la sape antara rumate sy yg cakap klu kte TERtgk jam, dan jam tersebut menunjukkan pukul 11.11 x kisah la siang atau malam, maknenye ade seseorang yg sedang merindui kite.. hehehe... maka, dengan adenye mitos tersebut, kami pon selalu la berebut untuk melihat jam yang menunjukkan pukul 11.11..

haha.. x matang betul kan??? bese la.. org x de steady pakwe, ni la jdnye.. ade org rindu pon excited sgt! padahal mitos je kot.. haha.. :)

cume satu kemusykilan la yg timbul, npe tiap kali jd cm 2, msti pk org yg rindu kite 2 pakwe kite ke, atau org yg ske kite.. npe x mak ke.. ayah ke... nenek ke.. atuk ke... moyang ke...

serius!! akan igt kenangan ni setiap kali tgk jam yg menunjukkan 11.11. dan wt rumates yg da final year, nt ble korg tertgk jam 11.11, korg anggap la akak tgh rindu kat korg!! msti korg akan rindu akak jugak.. hehe.. :P

11.11. sweet memories. kami. :)

p/s : sy cakap TER tengok ye!!! bkn duk tgu depan jam sampai kul 11.11.. hehe.. nt ade plak yg buang tebiat tgu depan jam nk tgu 11.11.. haha :)

a.r's :)

Tuesday, 25 October 2011

::dilema sy. korang ade??::

salam n selamat sejahtera n smile.. :)

perut sy lapa awal pada waktunye plak ari ni.. adehh... kriuk kriuk da bunyinye.. tp tepakse la bertahan sampai pkul 6 jugak. hurm.. :(

tp sy ade satu dilema setiap kali nk g mkn.. ape dilemanye?? nk cte la ni..



hari2 sebagai seorang student, makan petang kat cfe adalah masakan panas.. so, ape yg ade dgn masakan panas????

nasi goreng biasa, nasi goreng kampung, nasi gorang cina, nasi goreng pataya, nasi goreng belacan, nasi grg kicap, nasi grg cendawan, nasi grg seafood n nasi grg bla bla bla what so ever lg...

klu nasi putih plak, ari2 lauk tomyam, sup ayam, kailan ikan masin, kangkung belacan, sayur campur, ayam kicap, ayam merah, ayam tomato, ayam halia, ayam grg kunyit, dan sewaktu dengannye...

aaarrrggghhhh!!!! serius sy da bosan dgn makanan2 ni.. tiap kali nk g mkn je, msti ade dilema nk mkn ape sbb bosan mkn bende yg sama hari2.. :(

pas2 mule la kan rase homesick... mak... i wish u here.... anakmu lapa tp x tau nk mkn ape... nk mkn mskn mak... (okeh, sbnrnye memg sy da homesick gle skrg sbb x dapat cti smgu deepavali.. huhu)

so, skrg, nk mkn ape ye??? hurm~ akan menjadi tanda tanya sampai la waktu amik order..

saya.rindu.gulai lemak ayam. mak. saya.

a.r's :)

Monday, 24 October 2011

::tentang saya::

salam.. :)

s.a.y.a.= saya.. sy bukan nk cakap pasal diri sy skrg ni ye.. tp sy nk cakap pasal the word saya..

zaman kanak-kanak..
"hei, x baik tau cakap aku.. nt kene kejar dengan hantu paku~"

tp bile da besar, len plak jdnye..

actually, pada alam realitinye sy tidak pon membahasakan dri sy sebagai sy. the truth is, sy gne aku je klu bercakap dengan kawan2 bese yang ade kat sekeliling sy. dengan adik beradik sendiri pon kdg2 terkeluar bahasakan dri aku, instead of akak (i'm the first child a.k.a sulong ) sbb adik beradik sy sume lebih kurang je saiznye.. hehe..

oleh sebab itu, mak sy selalu sgt menegur sy "kak, cube cakap saya. mak pon x gne aku tau. ade mak ajar cakap aku ke?? macam kasar sgt la bunyinye.. " kata mak.

mule2 dalam ati, rase cm ish! gelinye gne sy. girlish, sopan sgt la.. huhu.. tp ble da byk kali sgt ditegur oleh mak, n umur pon da semakin meningkat dewasa, baru la terpk yg aah eh.. mak sy cakap cam 2 sbb nk sy jd pompuan yg lebih sopan dan berbudi bahasa.. :P

dan tbe2, setahun lepas, sy telah ditemukan semule dgn rakan skolah rendah sy. die seorang lelaki. tp bahasakan dri sebagai sy dengan most of his fren. so, rase cm terkena bom la kan sy yg pompuan ni pon x gne sy, tp die, seorang lelaki (yang betul2 lelaki ok..) gnekan sy.. wah! berbudi sungguh nampaknye.. huhu..

jd, sejak beberapa bulan ni, sy cube la bahasakan dri sy sbgai sy.. wlupon ble sy bahasakan dri sebagai sy dengan kawan, most of them akan kate.. ish!! x sesuai la weh ko gne sy.. huhu.. so, ble dorg da cakap cam 2, sy pon gne la aku dengan mereka2 tp sy akan gunekan sy dalam setiap post sy di fb mahupon blog ini supaya nampak lebih sopan n berbudi bahasa.. :)

=budi bahasa, budaya kita=

a.r's :)

::pekerjaan yang buat segala kerja di atas muka bumi ini::

assalamualaikum.. :)

daripada title di atas, agak2 keje ape ye yg wt segala kerja yg ade di atas muka bumi ni??? hurm... jawapannya adalah CIKGU. agak2 kenape sy cakap cam 2?? ok.. sila baca situasi di bawah :

1. Polis
cikgu : ha!!! kamu buat ape 2??? mencuri ye??
murid : eh x la cikgu.. mane ade.. kami main2 je ni.. (alamak, terkantoi ngn ckgu la..)

cikgu can be bapak polisi. tangkap budak yang wt kes kat skolah.. kirenye.. cikgu disiplin 2 cam polis la kat skolah kan..

2. Polis trafik
cikgu : kepada sesiapa yg nk bawak moto ke skolah, kene ade lesen.. at least lesen L. Ha, mane lesen kamu ni?
murid : eerrrrr.... sy tertgl lesen kat rumah la cikgu... huhu

untuk pelajar form 4 dan ke atas, msti korg sume pnh cm ni kan? cikgu wt checking lesen kat skolah.. hehe.. kecuali bdk2 yg skolah asrama la..

3. Hakim
cikgu : ok. kamu ditangkap kerana mencuri. cikgu akan keluarkan surat gantung skolah seminggu dan hadiri sesi kaunseling.
murid : baik cikgu~ (dengan perasaan redha sbb da terkantoi.. huhu)

cikgu jugak ade bakat jd lawyer tau!!!

4. Doktor + jururawat (dahsyat ni... dua keje 2 in 1 tau)
murid : cikgu.. tangan saya berdarah la.. terkene pisau td..
cikgu : amikkan cikgu kotak first aid 2, meh cni bg cikgu tgk teruk ke x lukanya..

so caring kan? kdg2 mak ayah sendiri pon x secaring cikgu.. ye la.. anak orang kan.. nt slhkn cikgu plak wt x tau je anak die sakit kat skolah..

5. bomba dan penyelamat
murid : cikgu!!!! jari sy tersepit kat pintu!!!!
cikgu : (cikgu bukakkan pintu.) cam ne la kamu boleh tersepit ni... ish.. len kali hati2..

penyelamat kepada semua situasi yg berlaku dalam kelas.

6. saintis
cikgu : ok sekarang kite tgk same2 ape yg akan terjadi kepada warna biru ni bile kte campurkan dengan kale kuning eh..
murid : wah.. magiknye cikgu.. tuka jd kale hijau la...

x pasal2 jd magician la plak kn??? hehe..

7. chef
murid : cikgu masak ape ari ni???
cikgu : cikgu wt bihun goreng je eh..

ni terjadi kepada cikgu tadika. kan bdk tadika ade sesi makan2 waktu rehat.. so, ckgu la jd chef.

8. maid
murid : cikgu!!! sofea kencing!!!
cikgu : sofea... npe kencing kat cni.. kan cikgu da ajar.. nk kencing kat mane?? toilet kan?

so, terpakse lah cikgu jugak yg jd maid, cuci kencing n basuh suar bdk 2 kan..

9. engineer
masa main lego
murid : cikgu, robot kite x de bontot la..
cikgu : meh cni cikgu adjust robot kamu 2..

hah! cikgu la plak kan kene cipta robot yg ade bontot.. huhu..

and last but not least.. kepada parents yg bz mencari duit untuk anak katenye..

10. PARENTS ANGKAT
masa : 11.30 malam.
murid : mane ibi kite ni.. :"( cikgu, kite nk tdo ngn cikgu la...
cikgu : ok2.. meh cni kat cikgu.. nt ibu datang, cikgu angkat masuk dalam kete kamu ye.. tdo lah..

wah.. ni situasi yg plg sy x blh terime skli.. tglkan anak kat taska sampai tgh mlm. memg la cikgu 2 berbayar dengan duit OT tp sebagai parents, kene la tau jugak perasaan anak kte cam ne.. pas2, klu kte tgo anak die, pandai plak nk marah2 cikgu cakap cikgu x reti ajar anak dorg.. ape la nasib seorang cikgu kan... huhu

guru. membentuk. segalanya. <3

p/s : what i am today is the outcome of my parents and teachers. so, thanks cikgu!!! :)

a.r's :)

Sunday, 23 October 2011

::wordless sunday::

assalamualaikum.. :)

wah.. ni post pertama sy kat blog ni.. tp malangnye sy x tau nk post ape.. :P

tulah kan, bile rase cam terlalu banyak idea yang nk dicakapkan, tetbe rase blur nk cakap ape sbnrnye.. korg slalu jadi cam ni x?? rasenye sy slalu je jd cam ni.. ble time wt asgmen pon same.. ble idea datang mencurah2 bagaikan air terjun, secara tibe2, dah senaraikan segala ape idea yg ade dalam kepala otak ni (yg sangat2 jarang berlaku.. huhu) tbe2, cam x tau plak nk pilih mane satu yang terbaik nk di 'apply' kasikan dalam esaimen 2..

so, selalunye, org2 yang terdekat dengan sy la yg jd mangsa untuk memilih salah satu idea terbaik yang patut sy gne.. hehe.. slalunye rumates and rakan-rakan sekos la.. tp masalahnye, rakan-rakan kos sy ni slalu je cakap cam ni.. "ikut ko la nk wt cam ne.. ktorg follow je.. " yang membuatkan lagi la sy blur nk pilih yg mane satu idea terbek yang ade..

AISH!!

x menjawab soalan langsung kan??? sy beriye2 da pk dengan kreatifnye nk wt esaimen cam ne, nk suruh pilih idea terbek pon dorg x leh pilih lagi..

adeh ~__~ sesungguhnya sy x ske ble dorg beri jawapan cam 2.. tp apekan daya, da bestfren sndri, terpakselah sy jugak yg wt keputusan.. hurm..

kesimpulannya,

bile kte kekontangan idea pon susah, ble kite terlebih sgt idea pon susah.. :P

                                                                                                                                       a.l.l.y.a.r.l.i.n.a