Saturday, 31 December 2011

:: hujan goyang di kuala lumpur ::

assalamualaikum~
yup! such a perfect day :)
hari yang cerah..
senyuman yg indah~
penghapus semua masalah.. :)

2011 akan melabuhkan tirainya dalam masa beberapa jam sahaja lagi.
dan kami telah bersepakat untuk meninggalkan kenangan yang indah pada hari terakhir tahun ini dengan merayau2 di taman tasik perdana..



haha..
macam x de tempat lain kan..
ari 2 da g da, ari ni g lg..
tp..
ari 2 ngn ari ni lain..
sangat berbeza..
walaupun tempat yg same, tp tetap best sebab penceritaan yg lain di setiap keping foto yg kami rakamkan di situ..

ala.. macam cte nur kasih ngn tentang dhiya 2..
shooting tempat same tp cte dorg lain2 kan??

ari ni ari terakhir dalam tahun 2011..
ari ni snap gambar lagi banyak..
ari ni dapat naik shuttle..
ari ni ade husna n nurin.. :) wee~
ari ni jalan2 sambil nyanyi lompat si katak lompat n jambatan sudah roboh..
ari ni pakai baju kurung n jubah.. O0o~!! :P
ari ni dapat kueh goyang jatuh dari langit! (mesti korg x pernah rase kan?? kami da rase dah. huhu)
ari ni dapat makan cendol kelapa sawit masjid negara.. yummy!
ari ni jumpe kembar asrul.. serius same!

ape lg ek?? ntah la..

specially million of thanks to makhluk2 di bawah ni sebab rajin mengikut sy ke mane jua sy pergi.. hehe..


to husna.
semoga ari ni bukan ari terakhir kte dapat tangkap gambar same2 cam ni lagi..
rindu2 kan la kami nt ye ble da balik ke johor 2.. :)


selamat tinggal 2011 . welcome 2012!!

a.r.'s :)

Thursday, 29 December 2011

:: kisah dot hati ::

assalamualaikum... :)
walaupon post tengah malam :P

hurm~ merenung masa depan.

lidah ni kelu nk btau

tp nk btau jugak



hakikatnye

ye. memg sgt sedih.

but!! i'm a strong girl right?

I have told u this before..

but u said x pe.. karut je sume 2..

yup! true! :)

heh. tasik. :)

ni je yg mampu sy harapkan..

:)
saya harap awak faham apa yang sya ingin sampaikan..
dan jgn pernah tinggal sy da lepas ni..
sahabat always k!
klu ade ruang untuk jd lebih dr sahabat..
hurm~ ble da ade ruang nanti la baru fikir..
hakhak.. :D

sekadar . luahan . di . kala . kerinduan .

a.r.'s :)

Wednesday, 28 December 2011

:: exam week ::

^_^ v
assalamualaikum...


fesbuk
blogging
tweeter
skype
chatting
u tube
tonton
korea
hindustan
tentang dhiya
movie
latest hitz

wah...
banyak betul kegunaan internet ni kan?
x de laptop, enset pon boleh..
janji line internet dalam keadaan waras.
sumenye bisa diatur.

dari satu drama,
ke satu telefilem
pastu filem plak.
dah habis filem, layan ost cte 2 plak..
huhu..

orang kate pejam celik pejam celik da nk exam..
memg la pejam celik pejam celik,
tp berapa banyak kali mata 2 terpejam n celik??
rasenye berjuta-juta kali kot...
cume pejam celik depan muka buku,
depan buku, pejam celik kat kulit buku je lah! haha

ade jugak yg style cam ni,




tp kire tahan la lagi kan ade jugak la read skt2..
huhu..
korg style yg mane??
sy rase wlupun sy sempat menulis entry blog ni, 
sy type yg no 2 ni kot...
entry ni hanya untuk merehatkan minda sementara waktu je.. 
hehe..
alasan ke 2??
perhaps, perhaps, perhaps.. 

break u'r legs guys! hakuna matata~ :)

all.the.best.

a.r.'s :)

Tuesday, 27 December 2011

:: datanglah padaku ::

asslamualaikum n a very happy day! :)

stdy week..
ape makne stdy week ni sebenarnye??
sy x faham la..

time stdy week adalah mase untuk makan..
stdy week adalah minggu untuk jalan2..
stdy week adalah masa meronggeng dengan kawan2 dengan lagu hindustan n dangdut (wanna be my chamak challo!! ooo~~ haha)
stdy week wt keje gle..

bkn ke stdy week ni adalah untuk stdy untk persiapan final exam ke??

stdy!stdy!stdy!
oh tlg la semangat stdy~
datanglah padaku...
aku memerlukan mu...
untuk jawab final paper sains ari khamis (29/12) ni...

tp...
bkn sengaje x nk stdy..
bkn x aware pon exam da dekat..
cme..
penyalit mim . alip . lam . sin ni melampau sgt menular dalam diri ni..

walau bagaimanapun, sy perlu stdy jugak!!!

saya. akan. stdy. tp. x. tahu. ble.

a.r.'s :)

Monday, 26 December 2011

:: hari bahagia ::

salam alaik~ :)




PHOTOSHOOT!!!
let this pictoras be our memory 4 ever k.. :)




ally . shikin . dayah . aimi .



thanks a lot to my TERBAIK!!! (boboiboy) rumates yg sudi jalan2 snap2 gambar kat taman tasik 2..
kepada aimi, tukang pemberi cadangan, cadangan kamu sgt bernas!
kepada dayah latif yg excited sgt2 sepanjang perjalanan, akak ske sgt tgk dayah hepi.. u'r smiley face 2 precious sgt. jrg tgk.. hehe :P
kepada shikin tukang amik gambar n cari side gamba yg plg cantik, thanks!! hasil yg sgt2 memuaskan hati.. :)

saya akan igt hari ni smpai ble2 klu sy berkunjung ke taman tasik perdana lagi.. :)

hari.hati.bahagia.
ikhlas,

a.r.'s :)

Sunday, 25 December 2011

:: tet tet tet ::

assalamualaikum dan selamat sejahtera~ :)





sebelum sy memulakan bicara mengenai tajuk di atas, ingin sy meluahkan perasaan sakit hati ble gagal me login gmail selama seminggu dengan menggunakan google chrome. wargh~!!! sebab 2 la sy da lame x update blog ni! geram betul rasenye. dengan wifi um yg lembap kalah siput.. hurm~ sabo je la..


ok teruskan pada topik asal..
tet tet tet..
sume org penah naik kete kan?? ade yg x penah naik x??
meh cni kte nk bg rase nek kete.. hehe
tp kte yg baru2 ni ade bunyi alarm..
tet tet tet..
huh!!
mule2 rase annoying betul!
sbb nk g kedai dekat pon nk kene pakai tali pinggang baru die diam..
nk jalan2 pusing taman perumahan tanpa menekan minyak (sbb kete auto jalan sendiri kan klu dalam gear d) pon die bising jugak.. haish! serabut betul la...

tp ble pk balik, tetbe alarm tersebut mengingtkan sy kepada seorang sahabat sy..
yg sentiasa bising dalam kete klu sy x pakai tali pinggang ble drive n even klu die drive sy x pakai tali pinggang duk sebelah!
die kate, kemalangan x berbau.. ce tgk iklan yg sos cili melimpah ruah 2.. smbil senyum kerang busuk die 2.. (hehe.. sori~)

dan bila teringat pesanan beliau 2, secara automatiknya sy akan tarik tali pinggang 2..
sebab sy x ske org bebel kat sy..

serius!

awk. same. macam. alarm. tet tet tet..

a.r.'s :)
 

Saturday, 10 December 2011

:: baik ::

salam alaik~ :)

saya nak jadi baik!!!
tp...

yup!!
how good do you have to be, to be considered a "good person"??

okeh.
pengertian baik pada setiap orang mungkin berbeza.
bagi bdk2, mungkin baik itu dilabel ble seseorang itu dah berbuat baik kepadanya..
tp bagi muslim biasa, mungkin baik itu diertikan ble seseorang itu solatnya cukup, berbuat baik kepada orang ramai, selalu bersedekah, dan berbudi pekerti. 
namun..
adakah itu sudah cukup baik bagi orang yang bergelar ustaz dan ulama'??
rasenye macam x je... huhu..

hurm~
but..
setiap orang berhak untuk berubah kan..
setapak demi setapak.
sedikit sedikit lame lame jd bukit.. :)

abdur-rahman ibn 'Amr al-Awzaa'ee, may Allah "have mercy upon him, was asked about eemaan: "does it increase?" he replied, " yes, until it becomes like mountains. he was then asked, " does it decrease?" he answered, " yes, up until there is nothing left of it."
(dicilok dalam versus, page 156. TQ Hlovate! :))


better late than never. but. better never to be late. 

a.r.'s :)







Thursday, 8 December 2011

:: penat.letih.lesu ::

assalamualaikum semua~

ari ni sy hanya sekadar mahu meluahkan perasaan. huhu.
da lame sy x wt entry baru.
sebab sy banyak keje.
sebab sy sgt bz.
sebab sy ade projek.
sebab sy ade assignment nk submit.
sebab ni dah minggu-minggu terakhir kelas.
sebab sy ade final exam minggu depan.


walaupun puan doktor da pesan,
"adik, jgn wt keje berat2 ye.. jgn x cukup rehat. makan breakfast jgn tinggal. "

tp...
hurm~
terpaksa diabaikan sume pesanan tersebut.
semata-mata sebab kerja yg belambak-lambak.

the problem is..
klu sy ikhlas dengan kerja yg sy wt ni, sy hepi, sy tenang, x ,mengape la kan..
tp..
sy x berape ikhlas pon nk wt..
x berape ikhlas pon nk join..
sebab ianya menyakitkan hati, jiwa, raga, kepala, sume lah!

ggrrr~
geram!
tp sy kesian dgn ketua biro sy..
yg terus tabah mendukung tanggungjawab yg telah diberikan.
sungguh!!
sy tetap wt kerja hanya kerana dia. fifi fairus fuyoh! (bukan name sebenar).

ok. bai. kene sambung wt keje.

a.r.'s :)

Thursday, 1 December 2011

:: kritik ::

assalamualaikum. peace yo! ^_^ v

mengkritik. dikritik. sume org terer bab 2..

Tentang makan..
Dia mengkritik macam pernah menang top chef..
Tapi sebenarnya dia pandai masak megi je..

Tentang bola..
dia mengkritik macam pernah main Piala Dunia..
Tapi sebenarnya dia pernah main wakil daerah je..

Tentang pemimpin..
Dia mengkritik macam pernah jadi Perdana Menteri..
Tapi sebenarnya dia pernah jadi ketua kelas je..

Tentang agama..
Dia mengkritik macam pernah jadi mufti..
Tapi sebenarnya Al-Quran pun dia tak reti baca..



nobody is perfect in this world..
everybody may make mistakes.

di alam fakulti ni, banyak projek yang perlu dijalankan.. nk2 kat UM amik kos Pendidikan awal kanak2. sampai kak nor kat hep 2 pon da kenal muke2 bdk pakk. projek banyak sangat.. katenye wt projek untuk eratkan tali persahabatan tp bg sy, daripada hasil pemerhatian sy, semakin banyak projek yg dibuat, semakin banyak salah faham n masam muka antara ahli sendiri. hehe.. dan of coz la semakin banyak dosa mengumpat jugak! (termasuk lah sy skali. :P) sume ni terjd tidak lain dan tidak bukan sebab KRITIK la.. lagi2, bile projek 2 dah around da corner. makin banyak tension. so lebih hebat la kritikan yg diterima.. 

x salah klu kite nk kritik seseorang tu klu niat kte baik nk membetulkan kesilapan dia.
sume org belajar dari kesilapan kan?
tp.. kena la tepat pada caranya.
tegur lah dengan budi bahasa.. kita kan org timur yang kaya dengan adab dan budi.. 
ni nk kritik org tp tengking2, maki2, guna perkataan kasar2, dengan muka yg serius x pernah nk senyum langsung.. 
nk kritik org tp diri sendiri pon x ikt ape yg dikritik pada org ape cer???



jadi dikesempatan ini.. (huhu.. macam tulis kad raye plak) saya ingin menyusun jari 10 sekiranya sy telah mengkritik sesiapa dengan cara yang tidak tepat. dan kepada yg telah mengkritik saya, terima kasih saya ucapkan. saya menghargainya sebagai satu pengajaran yang berguna dalam hidup saya :) 

p.s / sayataksukadikritik

a.r.'s :)

Wednesday, 30 November 2011

:: the magic of eye ::

assalamualaikum dan salam sejahtera to allzz~ ^_^

dari kerana mata~
yg mempunyai kuasa..
oh....
aku tergoda..
aku tergoda terkecewa
dari kerana mata.. ~~

cantik kan mata kucing ni

ade orang bermata bulat.
ade orang bermata sepet.
ade orang bermata kuyu.
ade orang bermata sembap

orang kate..

dari mata turun ke hati..
tapi kenapa mata???
kenape tidak suara??
kenape tidak rambut??
atau kenape tidak kehenseman / kecantikan???


YES!
because eyes are the mirror of the soul.. 

walau ape pon keadaan mata seseorang 2, 
mata itu tidak akan menipu. 
mata itu tidak akan berbohong. 
mata itu akan berlaku jujur kepada semua orang. 

mata yang akan tersenyum.
mata yang akan menjeling
mata yang akan mengerling
mata yang akan mengalirkan air mata..

mata..
pelbagai rahsia akan terungkap dengan keajaibannya~

a.r's :)


Monday, 28 November 2011

:: still strong!! ::

assalamualaikum..

seminggu lepas kesabaran saya benar2 teruji dengan pelbagai ragam manusia..

ragam manusia yang banyak kerenah..
yang tidak pernah puas hati dengan sesuatu perkara..
yang x pernah bersyukur di saat kte berikan kesenangan kepadanya..
yang perkataan terima kasih x pernah terlintas di fikiran apatah lagi ingin dengari dari mulut mereka..
hanya komplen dan bantahan yang mereka keluarkan..


hendak ditegur, katenya sudah dahulu makan garam dari saya..
hendak disindir, nanti berjauh hati pula..

hurm~
susah betul nk puaskan hati semua org..
susah betul nk bercakap dengan org pandai2..
ade saje yg x kene..
ade saje alasan..
ada saje yang tidak betul daripada pandangan mereka..

sabar sajelah yg mampu..
lebih baik berdiam..
sampai satu tahap kita xkn rase ape2. hati kering.

a.r.'s :)

Thursday, 24 November 2011

:: kamu, ya, kamu. ::

assalamualaikum..

Kamu...

Jangan selalu baik dengan saya sebab saya suka layanan kamu berikan itu.

Kamu...

Jangan selalu tanya perkhabaran saya kerana saya merasa kamu mengambil perhatian terhadap saya

Kamu...

Jangan selalu mesej saya sebab saya da mula rindu jika tak terima mesej kamu

Kamu...

Jangan selalu bergurau dan berlawak dengan saya sebab saya da mula senyum dan ketawa sorang2 bila teringat kembali gurauan itu

Kamu...

Jangan selalu senyum pada saya sebab saya rasa sangat gembira dengan senyuman kamu lemparkan itu.

thanks kami pencinta kucing :P


Dan aku memang penakut
mengaku cinta kepadamu
seribu kali ku cuba ucapkan
bila bersamamu
Kau bukan milikku
dan engkau pun tahu
kau bukan milikku 
(Penakut, Yuna)


ya. saya tahu. we don't belong to each other.

a.r.'s :)

Thursday, 17 November 2011

:: YES!! I wanna it!! ::

assalamualaikum and happy day.. :)

Sometimes I wish I could just be a little kid again. 
So when life gets tough you can just play pretend. 
I wanna go back to when Santa did exist. 
When your daddy was the only boy you ever kissed. 
When Disney World was the best place to be. 
When the only movies you could see were rated G. 
When your biggest problem was learning to write your name and people didn't change...
and your friends were the same. 
And every time you were sad or you had a bad day. 
You could just run to mommy and it would all be okay. 
I wanna go back to no hurt...
and no pain...
just laughter. 
When everyone always lives happily ever after.. :)


Thanks to my best friend for this cute little wish.. :)

YES!!!

sometimes i do wish for this to happen in my life..
i wish for 'mesin masa doraemon' become real
so that I can go back to the old time..

sometimes i do get jealous with children 
who can smile and run happily at the middle of the field..
when play is their only business.. 

and sometimes, i wish their outfit can shrink and fit with me!!! hahaha.. :P


cute right??? (mood : jealous -__-)

children..
cutest tiny things in this world~

a.r.'s :)

Tuesday, 15 November 2011

:: pesta pantun bestari ::

assalamualaikum...

pesta pantun bestari.

rindu teramat sgt dengan projek tersebut..
sebab projek 2 ade sentimental value untuk sy..
dalam projek 2, sy jumpe kawan2 yg baik..
yg menjadi kawan2 sy skrg..

nurin, aimi, n dayah..

aimi n ekin..
malam plg best bg kami semua! PPB projek terbaik.. :)
n dalam projek ni jugak melatih sy untuk wt keje n settle poblem..
berani cakap dengan menteri2 mintak sponsor.. huhu.. perkare plg ngeri.. haha
banyak kenal budak2 IPT lain jugak..
n mendekatkan sy dengan pantun melayu yg sememangnye sy ske dr sekolah menengah lg.. 

rindu kat lagu ni..

lemak manis ala amboi2..
santan kelapa ala amboi2..
ku pandanglah manis ala amboi2..
anak siapa.. 

sebab mase PPB je la sy akan dengar lagu2 cm ni dinyanyikan anak2 mude.. :) 
bkn setakat pemantun je yg nyanyi, dengan AJK2 ni skali nyanyi.. huhu..

setelah 2 tahun sy jd AJK projek ni, rase syg plak nk tglkan projek ni.. 
x pe.. akak akan still support projek ni walaupon da x jd ajk tahun ni.. hehe.. bersara la weh!
good luck untuk ajk tahun ni.. 

pesta pantun bestari. projek terbaik. will remain in my heart always.

a.r.'s :)


Sunday, 13 November 2011

:: if i am a.. ::

assalamualaikum..

kalau suatu masa, 
di alam lain,
kita diberi peluang untuk hidup,
sebagai suatu entiti yang berbeza, 
korg nk jd ape??

sy nk jd burung..

sebab burung boleh terbang melayang ke mane sahaja...

sy nk jd pepohon..

sebab pokok penguat bumi,
sebab pokok tempat berteduh,
sebab pokok bg oksigen,
sebab pokok sumber makanan kepada semua benda hidup di atas muka bumi ni.. 

pinjam gamba ye.. :P


sy nk jd bulan..

sebab bulan menerangi di kala kegelapan,
sebab bulan cantik walau dalam apa jua keadaannya,

sy nk jd tanah..

sebab tanah tempat tinggal untuk hidupan,
sebab tanah keluarkan hasil bumi yang tak ternilai..

sy nk jd kamera..

sebab kamera rakamkan senyuman,
sebab kamera rakamkan tangisan,
sebab kamera rakamkan segala kejadian yg terjadi di dunia ni,
pictures tells a thousand words...

sy nk jd kertas..

sebab kertas lahirnya buku,
buku bg informasi tentang segala perkara,
buku mengajar manusia menjadi manusia yg lebih baik,
buku tercatat segala sejarah tentang sesuatu..

sekadar apa yang terlintas di fikiran sahaja.. :)

a.r.'s :)



Saturday, 12 November 2011

:: 11.11.11 ::

assalamualaikum.. :)

hari ini..

11.11.11

ramai la yg nk daftar kawen..
nk daftar plak pkul 11 pg..
sampai x menang tangan tok kadi dibuatnye..

11.11.11

ramai yg nk bersalin..
sampai rumah sakit bersalin pon fully booking..
mak bidan pon da mengeluh penat wt over time..
ibu2 mengandung yg da ckup bulan pun sanggup wt operation nk bersalin.. -__-"

11.11.11

ramai jugak yg mintak kapel ari ni..
siap post kat fb jom kapel ari ni.. (gle, sewel..  ~__~)

11.11.11

ade sy kisah dengan sume kejadian di atas?
yg penting best fren sy ade di sisi sy pd tarikh ni
n kete myvi lg best sy bertarikh pendaftaran ari ni..
hehehe.. ^_^

a.r.'s :)

Thursday, 10 November 2011

:: cinta kanak-kanak ::

with the name of Allah
most gracious
most merciful

assalamualaikum.. :)

rasenye sume org penah alami cinta monyet kan? tp bdk2 skrg da x panggil cinta monyet kot.. bdk2 skrg pgl cinta muka buku.. haha.. ye la.. dulu2 x de internet, x de laptop, x de i pad, x de i phone, yg ade cme telefon rumah n public fon.. so, gayut la kt fon 2 berjam2 kan.. sbb 2 dipanggil monyet kot.. da bergayut je kejenye.. huh! (x ske betul org gayut2 kat public fon ni sbb kite punye la tgu turn lame nk tepon mak, nk mintak duit :P, die duk gelak2 cakap ngn pakwe die lame gle!annoying!! pengalaman sekolah berasrama~) 

pas2, perkare yg sweet bercinta monyet dulu2, (bg sy la..) adalah surat cinta! skrg ade lg ke bdk2 skolah yg bercinta pakai surat cinta? cm x de je... sumenye da men message, fb, je.. igt lg, surat cinta dulu2 siap ade lipatan yg direka khas tau! cm ni kot lebih kurg la.. 

kreatif sungguh kan?? haha 

terigt plak zaman2 skolah dulu.. meja sy tepi tingkap sebelah koridor kelas.. sebelah kelas 2 toilet. so, ramai la yg lalu lalang.. tbe2 tgh asyik wt keje skolah wktu prep malam or prep petang, ade je surat dengan lipatan cam ni jatuh menggelongsor dr tingkap. hahaha... klaka sungguh! datang je kelas waktu prep petang, tbe2 ade surat bawah meja. klu dapat surat 2 ari jumaat, siap ade coklat! (jumaat sbb ari 2 skolah bg outing.) sampai sekarang masih menyimpan bungkus2 coklat tersebut. skrg bungkus coklat cadbury pon da berubah wajah. even kinder bueno pon da mengalami transformasi bungkusan. heh. boleh jd bahan bersejarah bungkus coklat 2. tp 2 bkn surat cinta sebenarnye.. bese la bdk laki.. nakal.. men cabar mencabar. seb bek la sy x tertpu.. huhu.

bile buka je isi kandungan surat 2, wah!!! tulisan cantik gle la.. ye la.. nk tulis bg awek la katekan.. siap ade initial khas! haha.. nampak cam sincerely tulus dr ati la kan.. haha.. ayat pon berbunge2.. tbe2 org yg samseng otai skolah tbe2 blh jd puitis gle la plak.. x padan dgn mke ganas, tp dalam ati ade taman.. haha.. :D

cilok dr google image je

lecturer psikologi sy penah cakap, sape yg x mengalami cinta monyet 2, peringkat perkembangan die x normal.. haha.. ok cinta monyet kat cni x la bermakna kte kene bercinta dengan org.. ade crush2 pon kire cinta monyet la jugak 2.. dulu2, sy ske sgt intai bdk2 ensem yg sy ske.. nk2 dr tgkt atas surau. haha. (dulu je ke?? raseye sampai skrg kot ske stalk fb org.. huhu).

saya. rindu. zaman. sekolah. saya. 

a.r.'s :)

Wednesday, 9 November 2011

:: dengki ::

assalamualaikum~

pukul 730 pg.

mak : Kakak!!! bgn!!!! wt nasi goreng!!! mak nk g skolah da ni..
saya : mmm..... ye lah... jap lg la..... (malasnye... asyik akak je kne masak.. mane aci..)

pukul 830 pg.

saya : cacah!!! dilla!!! bangun!!!! sidai kain, sapu rumah!! akak da siap masak n kemas dapur da ni.. (haha.. x puas ati sbb dorg x bgn lg n x wt keje ape2 pun..)

punye la dengki kan... huhu.. :P

a.r.'s :)

Tuesday, 8 November 2011

:: kisah selipar raye ::

assalamualaikum.. :)

firstly, selamat menyambut aidil adha kepada semua yg beragama islam..

kali ni sy nk cte pasal selipar raye..

thanks google image. :)


once upon a time, ade la seorang budak ni.. name die arisa (bkn name sbenar). bdk ni comel.. sbb ade darah india sket2.. hidung mancung.. klu tny wan die mase 2, sape cucu die plg cntik, msti die kate arisa..

pada satu hari raye ni, arisa pegi la beraye ke salah sebuah rumah sedare die.. arisa pakai baju gaun cantik sgt. memg comel la.. ye la.. baju raye la katekan.. jename kiko plak 2.. memg cantik la kan..

sesampai je kat umah sedare ni, arisa pon duduk sebelah mak die.. salah seorang sedare menghampiri mereka. bersalam dengan mak arisa dan arisa pon bersalam dengan mak cik tersebut.. tibe2 ade sesuatu yg terkeluar dr mulut mak cik 2 yg membuatkan arisa sgt marah!

"anak nuar (name ayah arisa) ni cantik betullah. macam kajol"

dalam hati arisa. "kajol??? kajol 2 org india kan?? cakap je la aku ni cantik mcm india! nk berlapik2 plak.. huh!! -__-"

selepas kejadian itu, maka ramailah yg mengejek arisa ni cantik macam kajol la, ashwarya la... huh. maka, secara automatiknye, arisa pon x ske dengan mak cik tersebut dan berazam xkn beraye ke rumah mak cik 2 dah! huhu.. marah betul beliau kan..

pada hari raye beberapa tahun kemudian pula, di pg raye, arisa mengikut emaknye pegi solat raye.. (menyibuk je men kejar2 kat surau.. bdk la katekan.. heh :P) arisa pakai selipar.. selipar 2 cantik la jugak.. sbb selipar 2 warna warni.. ade bunge2.. bdk2 pompuan memg ske la kan.. selesai je solat raye, arisa pon berjalan la pulang ke rumah..

on the way nk balik ke rumah 2, tibe2...........

arisa ternampak seorang budak.

budak india.

dan budak itu memakai selipar yg sebijik seketul same macam arisa!!

tindakan refleks arisa. cabut selipar dan campak sekuat ati kat tepi jalan sambil jalan kaki ayam nangis2 balik rumah. hahahaha... teruk betul.

ble org kat rumah tny kat mak npe arisa ngs2?? mak sambil gelak cakap selipar die same macam anak india kat bawah 2.. ggggrrrrrr!!!!! geram betul rasenye mase 2.. wan arisa plak marah2 kat arisa sbb campak selipar 2 sbb selipar 2 baru beli n baru je pakai pg raye 2.. huhu..

dan kesannye, sampai sekarang arisa x ske bende yg bling2 sgt.. yg mengelip2.. sbb takut same dengan anak india 2 lg.. haha.. :P

kenangan hari raye yg takkan dilupakan.

a.r.'s :)

Friday, 4 November 2011

:: saya rindu die ::

assalamualaikum..

kali ni sy nk cte satu kisah pasal my ex best fren...

sy ade sorg best fren mase skolah menengah dulu.. sy kawan ngan die dari form 1 smpai form 3.. kami boleh dikatakan macam belangkas la jugak... g mane2 pon mesti berjalan berdua. mase sy form 1, sy satu kelas dgn die. mase sy form 2, sy x same kelas ngn die tp still g prep same2, g kelas same2, g makan same2, sume wt same2 lah.


tp mase sy form 3, dekat2 akhir2 tahun la.. tbe2 die menjauhkan diri dr sy..
sy sndiri pon x tau kenape.. tbe2 je.. sy jd keliru sgt. sgt2..
sy sedih sgt kenape jd macam 2... T_T

sesungguhnya, sy nk sgt kwn ngn die smule... nk sgt get along wif each other macam dulu2 smule.. recently ni, sy slalu tgk post2 die kat fb.. post2 die kat blog.. alhamdulillah, die da banyak berubah ke jalan yg lebih baik..

sy x berani nk cakap kat die perkare yg sebenar yg sy rasekan ni.. tp kdg2 ble bace entry2 die kat fb, kat blog, rase sebak.. x tau la npe.. mgkn sbb die tglkn sy dgn tanda tanya kot..

I hate question mark. really hate it.

a.r.'s :)

Thursday, 3 November 2011

:: sy da ade kueh raye.. korg ade?? ::

assalamualaikum and a very gud morning, gud afternoon, gud evening, gud nite and sume gud lah!

pabila ayah sy berkate "kite x payah raye lah," mak sy pon terus membangkang. "mane boleh x raye.."

semangat betul mak sy ni bab2 raye nk tiba ni.. 2 minggu b4 ni, die da sebok2 da duk menggulung popia mini yang isi serunding 2 depan tv.. huhu.. ye lah.. tanggungjawab seorang mak la kan prepare2 sume bende nk raye 2.. mak sy plak org bekerja.. so, kene la prepare wt ansur2..

ayah sy plak cakap x nk raye td sbb pk nk kumpul duit nk bayar pendahuluan kete sy.. (hehe.. myvi lg best sy sampai mgu depan.. EXCITED!!! :D) nk berjimat la kononnye x raye 2.. haha.. kan da kene marah ngn mak.. huhu..

bile mak sy da semangat nk raye n tgh wt kueh segale bagai ni, sy sebagai anak yg mithali ni, (mithali ke.. :P) kene la tlg mak kan.. hehe.. so maknenye kueh 2 ade share sy la yg wt gak kan... hehehehe... boleh r berbangge jap ngn kwn2 yg dtg.. "ni kueh aku wt!!".. padahal sy tlg bakar je pon kdg2.. hehe.. tp x la semua kueh.. ade gak la kueh yg memg dr awl sampai akhir sy je yg wt kat dapur 2.. nk2 bab2 wt kek.. hehe.. sy ske wt kek.. :)


ni la oven yg sy gne sejak berzaman.. huhu.. oven ni pun atas jasa sy menggores kad yg ade gambar oven ni, dan menang oven ni.. (mak sedare sy cakap, sy ade lucky charm.. ade ke? mungkin la.. )


heh.. kueh cornflake... DA SIAP DAN SEDAP!!

so, korg ade ke?? 

betul... sedap... sampai kucing sy si oat pon makan kueh ni.. 

tak sabar tunggu semua family members ade kat umah.. :)

p/s : thanks mak sbb wt kueh raye yg sedap.. thanks ayah sbb tlg bayarkan kete myvi akak.. :) 

a.r.'s :)


Wednesday, 2 November 2011

:: anak mak ::

assalamualaikum and salam sejahtera.. :)

anak mak..


sape ske lelaki yang dikatakan anak mak kat cni angkat tangan!!

SAYA!!!!!

x tau la npe tp sy ske sgt tgk lelaki yg anak mak...
nampak macam caring sgt dengan pompuan...
nampak cam penyayang gle ngn mak die..
bkn senang tau nk cari laki yg nk mengaku die anak mak...



tp..
sy tkt..
klu die anak mak,
nt asyik balik ke umah mak die je... :(
sy nk balik umah mak sy gak
sbb sy anak mak sy gak!!!!
jalan penyelesaiannya,
pilih la jarak umah mak n mak mertua yg dekat2,
ade kete 2 biji.. huhu..
die nk balik umah mak die, g la...
sy boleh balik umah mak sy.. :)
hahaha... :D
blh plak cam 2 kan...

anak mak. layan sy mcm mak kamu ye. :)

a.r.'s :)

Tuesday, 1 November 2011

:: I like the people who smile when the days is raining ::

assalamualaikum u ols.. :)

Mr. Rain..

I do like u...
and I do love u...
I really love u'r smell... 
u smell nice when u are next to me..
and when I feel sad, u make me feel I'm not the one who feel sad becoz u feel the same as me.. 


Mr. rain...
I want to stay with you..
because when I standing in the middle of the field,
 and u came to me,
I feel like u hug me so tight, 
and said, "don't worry.. later will come sunshine and rainbow to make u happy :)"


Thanks Mr. rain..
cause brings rainbow to me.. ^__^


it is raining outside.. and there are many pokok tumbang in UM.. well~ UM is the oldest varsity in Malaysia.. that's why the trees here so easy to fall down.. becoz they are also 'warga emas' as UM.. huhu..

a.r's :)

:: sape lg nk puji klu x dri sendiri kan?? ::

assalamualaikum n ola!!! :)


sambil2 wt esaimen, terdgr la lagu selena gomez ni kat radio era.. terske la plak dengan lirik die.. sbb cm bg positive influence di saat2 org duk mengata kite.. huhu.. boleh meningkatkan self esteem gak la lagu ni bg sy.. dapat menyedapkan hati.. hehe.. 


Who says, who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful, who says?

Who says you're not star potential
Who says you're not presidential
Who says you can't be in movies
Listen to me, listen to me

Who says you don't pass the test
Who says you can't be the best
Who said, who said?
Would you tell me who said that, yeah
Who said

Who says, who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty who says?
Who says you're not beautiful, who says?




I'm no beautiful queen.. I'm just beautiful me.. :)

ya!!saya boleh!! Malaysia Boleh!!!

yakin.diri.punca.kejayaan. 

a.r's :)

Sunday, 30 October 2011

:: kawan ::

assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua.. :)

boleh x kita hidup tanpa seorang kawan pon kat sisi kita?? Boleh x kita lari dari org yg nk kawan ngn kite?? Boleh ke kte x bercampur dengan sape2 pon kat dunia ni... Boleh ke kite kawan dengan anak patung yang diberi oleh mak kite yg da jd mcm bantal busuk je gayenye je???

sape yg blh wt cam 2, rasenye org 2 layak masuk rumah bahagia kot.. huhu.. ade ke manusia yg normal yg x de kawan langsung kat atas dunia ni kan??


so, hari ni sy nk berkongsi la sedikit pesanan imam Al-Ghazali tentang kawan yang baik dan kawan yang TIDAK baik.

1. pilih kawan yang berakal. jangan pilih kawan yang bodoh kerana akan menjadi musuh dan menyakitkan hati.

2. pilih kawan yang berakhlak. jangan pilih kawan yang jahat kerana akan diransang nafsu jahatnya itu.

3. pilih kawan yang soleh. jangan pilih kawan yang fasik kerana akan diajar kita kepada pekerjaan dosa dan maksiat.

4. pilih kawan yang bersederhana. jangan pilih kawan yang tamak kerana akan menjadi racun berbisa kepada sifat pemurah.

5. pilih kawan yang bercakap benar. jangan pilih kawan yang selalu bercakap bohong kerana akan memusnahkan jiwa.

kawan amat mempengaruhi perjalanan hidup kite kan??? maka, pemilihan kawan hendaklah bertepatan. jangan sebab kawan, kite pun hanyut ntah ke mane...

Daripada riwayat al-Tarmizi dan al-Hakim, Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud :

" seseorang insan adalah terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya.
maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat." 

friends.are.forever. 


p/s : sebagai panduan untuk diri sendiri jugak :)

a.r.'s :)

Friday, 28 October 2011

:: balik2 sama je.. 2x5 juga.. ::

salam and greetings to all.. :)

yeah!!!! i'm home!!!!! hikhik.. ^_^ greatful to be at home.. lastly~ stelah beberapa ari menetap di kota raya KL 2.. huhu.. padahal baru 19 hari kot x balik umah.. tp rase cam 2 tahun.. :P

rumah sy dr KL x de la jauh sgt.. x sampai 200 km pon.. klu org yg ade kenan siput drive kete pon x de la sampai 3 jam rasenye klu nk ke KL 2..



mane sy tgl???? hurm~ sy tgl di kota raya metropolitan RAUB, Pahang!!!!! hehe.. bandar plg cantik di dunia ni.. bg sy la.. haha.. sbb kat raub ade umah sy.. hehe.. :)

berikut adalah kadar tambang bas ke raub dari perhentian bas pekeliling (titiwangsa).. :

transnasional.. RM 10. 90. (da naik seposen.. =__= selama ni naik, 10.80 je rasenye..)
mara liner RM 9.60.
union RM 9. 20.
pahang lin siong RM 9.00
central (bas bkn ekspres) RM 9.90.

hatta, disebabkan tambang bas dr KL ke Raub x la mahal mane klu nk dibandingkan dengan org2 yg duk Kelantan, Terengganu dan negeri2 yang lain, sy pon slalu la balik ke rumah hjg2 mgu.. ye la kan, nk duk kat hostel 2 pon, nk wt ape... teman cik nyet je jd mak cik dewan makan die tiap2 petang.. (hehe.. bende yg plg sy ske.. stress free...)

rumate n kwn2 sy slalu je cakap.. wah.. best la ko.. umah dekat... x sampai 10 rgt pon nk balik.. (sbb sy slalu naik pahang lin siong.. kedekut ke??? x rasenye.. cme berjimat cermat.. hehe) tp dorg x terpk ke yg klu nk dibandingkan dengan kawan2 sy 2, kos tambang bas sy untuk 1 sem lg mahal dr dorg.. da blh beli tiket flight klu dihitung!!!!

tiket ke kelantan, ade la dalam 45 rgt kot.. ok, maksima harga 50 la klu dr hentian putra ke kelantan.. bdk2 kelantan, terengganu, jarang2 balik kerana tiket bas mereka ini dikatekan mahal.. dorg akan balik ble cti lame2 je.. contohnye, cti mid sem, dan cti sem.. pergi dan balik, dalam 4 kali perjalanan la... betul x???

50 x 4 = 200

itu adalah kos untuk mereka balik ke kampung halaman selama 1 sem pengajian.. tp sy?????

1 sem ade 14 minggu. msti balik, 2 mgu skali.. plg lame pon, 3 minggu.. tp jarang terjadi la sampai 3 mgu 2!

hitung purata sy akan balik ke rumah dalam 9 @ 10 kali dalam 1 sem..

makanya, klu 10 kali balik, 10 x 20, tidak ke same je 200 rgt???? huhu...

tp sy bersyukur sgt2 la sbb RM 200 tu untuk 10 kali hujung minggu berada di Raub, bkn macam rakan2 sy yg duk jauh... :)

I <3 raub

p/s : sy bg contoh kelantan dan terengganu sbb rakan2 sy sumenye berasal dr kelantan dan terengganu.. so, negeri tersebut je yg sy tau kadar hargenye.. hehe.

a.r's :)